X

Effektiv behandling mod åreknuder

Åreknuder er en gene, der rammer 15-30 procent af den voksne befolkning. Kvinder lidt oftere end mænd, og særligt under graviditet øges risikoen. Men det er faktisk muligt at gøre noget ved åreknuderne, og mange behandlinger er yderst effektive.

Nysgerrig? Så læs med her, hvor vi tager et kig på åreknuder og åreknudeoperationer.

Hvad er en åreknude?

Åreknuder er udposning på venerne, der ligger lige under huden og er synlig som et net af blålige streger, der trækker sig ud fra et centralt punkt. Generne er som regel uden smerter, men de kan være et kosmetisk problem for mange.

Åreknuderne opstår, når venerne ikke fungerer optimalt, så de får trykket i venerne til at stige og derved udvikle åreknuder.

Hvordan behandles åreknuder?

Der er flere forskellige måder at behande åreknuder på. En såkaldt åreknudeoperation er en af de mest effektive behandlingsformer. Operationen foregår som regel ambulant og med lokalbedøvelse, da denne form for bedøvelse er ret skånsom – og selvfølgelig fordi det ikke er nødvendigt med mere bedøvelse for at fjerne en åreknude. I hvert fald ikke hvis man bruger den rigtige teknik.

Operationens formål er at fjerne samtlige vener med defekte klapper, da det er disse, der er skyld i åreknuderne. Og så selvfølgelig at fjerne de synlige åreknuder, der er grundlaget for genen.

Hvordan foregår en åreknudeoperation?

Selve operationen foregår ved, at at der lægges et ca. 4 centimer langt snit i lysken, hvorefter åreknuderne fjernes. Mange mindre åreknuder kan desuden fjernes gennem multiple, et 1,5 centimeter stort “mikrosnit”, som ikke efterlader ar.

Efter operationen skal man bære støtteforbinding i 2 dage, og det er ikke nødvendigt at have plaster på sårene. Når støtteforbindingen fjernes, kan det være en fordel at bruge støttestrømper i 2-4 uger, da det fremmer helingen samt modvirker hævelse ved anklerne.

Forløbet efter operationen er næsten smertefrit, dog vil der være lidt ømhed i ben og lyske. 

Camilla Skøtt: