Hvad er en bredbåndssonde?

Ok, du er ny i motorsport og støder hele tiden på nye og spændende ord. De andre i klubben eller på holdet snakker om bredbåndssonder, og du aner ikke hvad de fabler om. Men du vil jo ikke virke dum – så her er en hurtig forklaring så du kan være med næste gang drengene diskuterer sonder. Kort og godt er den en føler der måler mængden af ilt i udstødningen.

Hvor sidder føleren?

En bredbåndssonde kan være monteret to steder på bilens udstødning. Gamle biler har kun en sonde. Den finder du lige efter udstødningsmanifolden, men før katalysatoren. På nye biler er der krav om to følere. Her finder du også en føler der sidder efter katalysatoren. Her sidder føleren og måler den resterende mængde af ilt i udstødningen, som den sender videre til bilens indsprøjtningscomputer.

Hvorfor er det vigtigt at måle ilten?

Indsprøjtningscomputeren beregner og justerer mængden af benzin. Det gør den for at bilens katalysator fungerer optimalt. Der skal ikke være mere udstødningsgas end katalysatoren kan nå at rense. Når snakken falder på måling af ilt, så har du sikkert opdaget at kalibrering hurtigt kommer i fokus. Der er nemlig et problem med den traditionelle sonde.

Kalibrering af sonden

I motorsport er det marginalerne der tæller. Problemet med en almindelig bredbåndssonde er at den mister sin kalibrering over tid. Den er justeret fra fabrikken og kan ikke omkalibreres. Det er et problem i motorsport. Innovate Motorsports er et mærke der leverer teknologi til motorsport. De har udviklet en sonde der kan kalibreres digitalt. I selve kablet er der indbygget en controller som kan justeres. Det betyder at du kan omkalibrere på ganske få minutter. I Danmark kan du købe Innovates bredbåndssonder hos Motorsportshop. Nu kan du også være med på snakken om måling af ilt i benzinudstødning.