Skab en smuk have i forskellige niveauer med højbede

Når du skal planlægge din have, er det en god ide at tænke i, at den skal være i flere niveauer. Det er med til at skabe noget dynamik i haven, der gøre, at din have bliver langt mere spændende at opholde sig i. Det kan derfor være en god ide, at du sætter højbede op. Har du en helt flad have, kan din have hurtigt komme til at virke lidt kedelig, selvom du har en masse forskellige planter i den. De forskellige niveauer kan også bruges til at afgrænse forskellige områder i din have. Du kan for eksempel sætte højbede rundt om din terrasse, så den bliver afgrænset fra de andre områder af din have. 

Et godt sted for dig at købe højbede er på lyngeshop.dk. Det er en stor webshop, hvor de har en række forskellige ting til haven, der hjælper dig til at skabe den have, som du altid har drømt om. Højbedene er typisk 25 centimeter høje, men det er ofte muligt for dig at sætte flere ovenpå hinanden. Det gør, at du kan få højbede, der kommer op i 75 centimeters højde. Med højbede kan du altså skabe rigtig mange forskellige niveauer i din have. Har du problemer med ryggen, vil det også være rart for dig, at de planter, hvor der er brug for, at de skal plejes og luges meget kommer op i en højde, hvor det er nemt for dig at nå dem. 

En anden stor fordel ved højbede er, at du kan købe dem med en sneglekant. Det er en kant, der går skråt ned fra kanten af højbedet. Kanten ser flot ud rent æstetisk, men er også en stor fordel i forhold til at forhindre, at der kommer snegle op i dine bede. Hvis du har problemer med, at dine jordbær bliver spist af dræbersnegle, kan det derfor være en god ide, at du planter dem i et højbed i stedet. Det gør, at du vil have langt flere jordbær, når de bliver modne – så er det i hvert fald bare fuglene, som du skal holde øje med. 

Højbedene kommer i flere forskellige materialer. Det kan være råt jern og galvaniseret stål. Det rå jern vil med tiden ruste. Det giver det et flot rustrødt look, der passer ind i mange haver. Er du mere til et moderne udtryk, er det en god ide for dig at vælge det galvaniserede stål. Det holder den lyse stål farve – også selvom det bliver påvirket af vind og vejr.